bitki-koruma-urunleri ali ekber

KARIA 20WP

KARIA 20 WP

Islanabilir Toz (WP)

%20 Tebufenpyrad

KARIA 20 WP

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANILACAĞI BİTKİ VE ZARARLI ORGANİZMALAR:

Bitki Adı

Zararlı Organizma Adı

Uygulama Dozu

Son Uygulama ile Hasat Arasındaki Süre

Elma

Avrupa kırmızıörümceği

(Panonychus ulmi)

37,5 g/100 L su

7 gün

Akdiken akarı

(Tetranychus viennensis)

30 g/100 L su

Armut

Armut psillidi

(Cacopsylla pyri)

100 g/100 L su

7 gün

Fasulye

Pamuk kırmızıörümceği

(Tetranychus cinnabarinus)

75 g/100 L su

7 gün

Bağ *

İki noktalı kırmızıörümcek

(Tetranychus urticae)

50 g/100 L su

7 gün

Çilek

Pamuk kırmızıörümceği

(Tetranychus cinnabarinus)

60 g/100 L su

7 gün

Pamuk

Kırmızıörümcekler

(Tetranychus spp.)

60 g/da

7 gün

Domates

Kırmızıörümcekler

(Tetranychus spp.)

75 g/da

3 gün

Domates

(Sera)

İki noktalı kırmızıörümcek

(Tetranychus urticae)

75 g/100 L su

3 gün

Gül

Pamuk kırmızıörümceği

(Tetranychus cinnabarinus)

60 g/100 L su

7 gün

Karanfil

Kırmızıörümcekler

(Tetranychus spp.)

60 g/100 L su

7 gün

Hıyar

(Sera)

İki noktalı kırmızıörümcek

(Tetranychus urticae)

40 g/100 L su

7 gün

Kornişon

(Sera)

Biber

(Sera)

İki noktalı kırmızıörümcek

(Tetranychus urticae)

75 g/100 L su

3 gün

Karpuz

(Sera)

İki noktalı kırmızıörümcek

(Tetranychus urticae)

75 g/100 L su

7 gün

Patlıcan

(Sera)

İki noktalı kırmızıörümcek

(Tetranychus urticae)

75 g/100 L su

3 gün

* Tüketim amaçlı bağ yaprağı hasadı yapılacak bağ alanlarında kullanılamaz.

 

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANMA ŞEKLİ:

Elmada avrupa kırmızıörümceği ve akdiken akarına karşı mayıs ayı başından itibaren 100 yaprakta periyodik olarak yapılacak sayımlarda yaprak başına ortalama 8-10 adet canlı kırmızıörümcek görüldüğünde uygulama yapılmalıdır. Kontroller ilk uygulamadan sonra 15’er gün aralıklarla Ağustos sonuna kadar sürdürülmeli ve yoğunluk görüldüğü takdirde uygulama yapılmalıdır.

 

Armutta armut psillidine karşı kışlayan döl erginlerinin yumurtalarına karşı mart ayından itibaren yapılan kontrollerde 100 sürgünde en az 10 yumurta görüldüğü zaman uygulama yapılır. Bölgelere göre değişmekle

birlikte mart-nisan aylarında yapılan sürgün kontrollerinde kışlayan döl erginlerinin bıraktığı yumurtaların hemen hemen tamamının açılıp, ikinci ve üçüncü dönem nimfler görülmeye başladığı ve sürgünlerin ’ten fazlasında bulaşma görüldüğünde uygulama yapılır. Her sürgünde bir birey görüldüğü zaman o sürgün bulaşık kabul edilir.

 

Domates, Biber, Patlıcan, Fasulye, Hıyar, Kornişon ve Karpuzda kırmızıörümceklere karşı çiçeklenme döneminde araziye parsellerin köşegenlerinden çapraz olarak girilir. 3-5 adımda bir, bitkinin dip ve orta yapraklarında kırmızıörümcek nimf ve erginlerinin sayımı yapılır. Dekar başına incelenmesi gerekli yaprak sayısı ufak yapraklı bitkilerde 20, iri yapraklı bitkilerde ise 10 adettir. Yapraklar üzerindeki canlı kırmızıörümcekler büyüteç ile sayılıp kayıt edilir. Toplam canlı kırmızıörümcek sayısı sayılan yaprak adedine bölünür. Bir yaprağa düşen canlı kırmızıörümcek sayısı bulunur. Ufak yapraklı sebzeler için yaprak başına ortalama 3 adet canlı kırmızıörümcek, iri yapraklı sebzeler için ise yaprak başına ortalama 5 adet canlı kırmızıörümcek bulunduğunda mücadeleye karar verilir.

 

Bağda iki noktalı kırmızıörümceğe karşı yaprak başına 5-8 adet canlı kırmızıörümcek görüldüğünde uygulama yapılmalıdır.

 

Çilekte pamuk kırmızıörümceğine karşı:

Erken dönem uygulaması: Kırmızıörümceklerin her yıl sorun olduğu çilek alanlarında çiçek ve yeşil meyve döneminde (ilk olgun meyveler görülmeden önce) kırmızıörümcekler görüldüğünde bir uygulama yapılmalıdır. Erken dönem uygulaması meyvelerde kalıntı bırakmaması için daha güvenlidir.

Mevsim içi uygulaması: Erken dönem uygulamasının yapılmadığı durumlarda, mevsim içerisinde ilaçlama yapılabilir. Bunun için, açıkta yetiştirilen çilek alanlarında, yapraklar mevsim başında, mart sonu-nisan başında başlayarak 3-5 gün aralıklarla düzenli olarak kontrol edilir. Kırmızıörümcekler mevsim başında bazı bitkilerde yoğun olarak ortaya çıktığından öncelikle bu bitkilerin ve çevresinin ilaçlanması yeterli olur. Daha sonra zararlı popülâsyonunun yaygınlık göstermesi durumunda tarlayı temsil edecek şekilde bitkilerin özellikle alt ve orta bölümlerinden olmak üzere tesadüfen alınan en az 50 yaprakçık incelenir. Yaprakçık başına, hareketli dönemde ortalama 10 ve üzerinde kırmızıörümcek tespit edilmesi halinde ilaçlamaya karar verilir. Meyve toplanmasından hemen sonra ilaçlama yapılır. Son uygulama ile hasat arasındaki süreye dikkat edilerek hasat yapılmalıdır.

 

Pamukta kırmızıörümceklere karşı mücadele zamanının belirlenmesi için bitkiler 4-6 yapraklıyken kontroller yapılır. Zararlı yalnız tarla kenarında ya da içinde lokal olarak bulunuyorsa sadece bu kısımlara uygulama yapılmalıdır. Yaprak başına ortalama Akdeniz Bölgesinde 5 adet, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 10 adet canlı kırmızıörümcek görüldüğünde kaplama uygulama yapılmalıdır.

 

Gül ve Karanfilde kırmızıörümceklere karşı ekim alanları sık sık kontrol edilerek özellikle yaprakların altında kırmızıörümcekler aranır. Lokal bulaşma tespit edildiğinde uygulama sadece buralarda, sera veya açık alanlarda genelde yaygın bir bulaşmaya rastlandığından tamamına uygulama yapılır.

 

KARIA 20 WP hakkında bir şikayetiniz olması halinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildiriniz.

 

DİRENÇ İLE İLGİLİ BİLGİ:

KARIA 20 WP adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup 21A olarak sınıflandırılmış bir insektisit + akarisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, direnç gelişimini geciktirmek için KARIA 20 WP’nin aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip (Grup 21A harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

 

KARIŞABİLİRLİK DURUMU:

Diğer bitki koruma ürünleri ile karıştırılarak kullanılması tavsiye edilmez.

HARİTAYI AÇ