bitki-koruma-urunleri ali ekber

FESTAN

FESTAN

Suda Dağılabilen Granül (WG)

%37,5 Cyprodinil + %25 Fludioxonil

FESTAN

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANILACAĞI BİTKİ VE ZARARLI ORGANİZMALAR:

Bitki Adı

Zararlı Organizma Adı

Uygulama Dozu

Son Uygulama ile Hasat Arasındaki Süre

Bağ *

Kurşuni küf

(Botrytis cinerea)

50 g/100 L su

14 gün

Domates

Sebzelerde kurşuni küf

(Botrytis cinerea)

60 g/100 L su

7 gün

Biber (Sera)

Sebzelerde kurşuni küf

(Botrytis cinerea)

60 g/100 L su

7 gün

Hıyar (Sera)

Kornişon (Sera)

Sebzelerde kurşuni küf

(Botrytis cinerea)

60 g/100 L su

7 gün

Kiraz

Sert çekirdekli meyvelerde

çiçek monilyası

(Sclerotinia laxa)

40 g/100 L su

7 gün

Çilek

Kurşuni küf

(Botrytis cinerea)

60 g/100 L su

7 gün

Patlıcan (Sera)

Sebzelerde kurşuni küf

(Botrytis cinerea)

60 g/100 L su

7 gün

* Tüketim amaçlı bağ yaprağı hasadı yapılacak bağ alanlarında kullanılamaz.

 

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN ÖZELLİKLERİ VE ETKİ ŞEKLİ:

FESTAN sistemik ve kontak özelliklere sahip bir fungisittir. Bileşimine giren iki etkili maddeden biri olan Cyprodinil methionin biyosentezini engeller. Cyprodinil yapraklar ve meyveden süratle bünyeye alınır. Bitkide yukarıya doğru ve yaprağın bir yüzeyinden diğer yüzeyine iyi bir şekilde taşınır. Bitki koruma ürününün bünyesinde bulunan diğer etkili madde Fludioxonil ise kontak etkili olup, esas itibarıyla konidilerin çimlenmesini ve fungus miselinin penetrasyonunu engeller.

 

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANMA ŞEKLİ:

Bağda kurşuni küf: 

Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde; birinci uygulama tanelerin olgunluk başlangıcında yapılır. İkinci ve diğer uygulamalar kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır. Son uygulama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye dikkat edilmelidir.

Ege, Marmara ve Doğu Anadolu Bölgelerinde; birinci uygulama çiçeklenmeden hemen önce yapılır. İkinci uygulama kapalı salkım döneminde yapılır. Üçüncü ve diğer uygulamalar kullanılan ürünün etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır. Son uygulama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye dikkat edilmelidir.

 

Domates, Biber (Sera), Hıyar (Sera), Kornişon (Sera) ve Patlıcan (Sera) kurşuni küf: Çevrede ilk hastalık belirtileri görüldüğünde veya bitkiler çiçeklenme döneminde iken uygulamaya başlanmalıdır. Uygulamalar 10 gün ara ile yapılmalıdır.

 

Sert çekirdekli meyvelerde çiçek monilyası (Kiraz): Birinci uygulama çiçeklenme başlangıcında (% 5-10 çiçekte) yapılır. İkinci uygulama tam çiçeklenmede (% 90-100 çiçekte) yapılır.

 

Çilekte Kurşuni küf: Birinci uygulama ilk çiçeklerin % 10’u açtığı dönemde yapılır. İkinci uygulama çiçeklerin % 50’sinin açtığı dönemde yapılır. Üçüncü uygulama ilk yeşil meyvelerin görüldüğü dönemde yapılır. Dördüncü ve diğer uygulamalar ise kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi ve son uygulama ile hasat arasındaki geçmesi gereken süre dikkate alınarak enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar devam edilir.

 

Bitki Tahammülü: Tavsiye edildiği şekilde kullanıldığında tavsiye edildiği kültür bitkileri üzerinde herhangi olumsuz bir etkisi yoktur. Tereddüt halinde, hassas ve yeni çeşitlerde bitki tahammülü kontrol edilmelidir.

 

DİRENÇ YÖNETİMİ:

FESTAN adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup D1:9 + E2:12 olarak sınıflandırılmış bir fungisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, direnç gelişimini geciktirmek için FESTAN’ın aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip (Grup D1:9 + E2:12 harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

 

KARIŞABİLİRLİK DURUMU:

Uygulama için çok miktarda karışım yapmadan önce ön karışım denemelerinin yapılması tavsiye edilir.

 

AMBALAJ ŞEKLİ: 250 g’lik ambalajlarda

HARİTAYI AÇ