bitki-koruma-urunleri ali ekber

HOCKEY XL035FS

HOCKEY XL 035 FS

Tohum İlaçlaması için Akıcı Konsantre (FS)

25 g/L Fludioxonil + 10 g/L Metalaxyl-M

HOCKEY XL 035 FS

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANILACAĞI BİTKİ VE ZARARLI ORGANİZMALAR:

Bitki Adı

Zararlı Organizma Adı

Uygulama Dozu

Son Uygulama ile Hasat Arasındaki Süre

Mısır

Mısırda tohum ve kök çürüklüğü,

Fide yanıklığı hastalıkları

(Pythium spp., Fusarium spp., Rhizoctonia spp.)

100 ml/100 kg tohum

-

Pamuk

Pamukta fide kök çürüklüğü

(Rhizoctonia solani, Fusarium spp.,

Alternaria spp., Macrophomina spp.,

Verticillium spp., Aspergillus niger)

300 ml/100 kg

havsız tohuma

 

500 ml/100 kg

havlı tohuma

-

Biber

(Tarla)

Sebze fidelerinde çökerten ve kök çürüklüğü

(Pythium spp., Rhizoctonia spp., Fusarium spp.)

10 ml/m2

4 litre su ile

28 gün

Biber

(Sera)

Sebze fidelerinde çökerten ve kök çürüklüğü

(Rhizoctonia solani, Fusarium spp.)

500 ml/da

Damla sulama ile

28 gün

Domates

(Tarla)

Sebze fidelerinde çökerten ve kök çürüklüğü

(Pythium spp., Rhizoctonia spp., Fusarium spp.)

10 ml/m2

4 litre su ile

28 gün

Domates

(Sera)

Toprak kökenli patojenler

(Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici)

500 ml/da

Damla sulama ile

28 gün

Muz

Muzda Fusarium kök çürüklüğü hastalığı

(Fusarium oxysporum)

1000 ml/da

21 gün

Tütün

Tütün fidelerinde çökerten

(Rhizoctonia solani, Fusarium spp.,Pythium spp.)

7,5 ml/m2

3 litre su ile

21 gün

Yerfıstığı

Yerfıstığında kökboğazı çürüklüğü

(Aspergillus niger)

400 ml/100 kg tohum

-

 

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI:

Tavsiye dozu üzerinden hesaplanan bitki koruma ürünü önce ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır. İlaçlama makinesinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Makinenin karıştırıcısı çalışır durumdayken hazırlanan karışım depoya ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek depo suyla tamamlanır. Uygulama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Hazırlanan karışımı aynı gün içinde kullanınız.

 

Tohum uygulaması için: Tohum uygulama işlemi döner uygulama bidonu veya tohuma püskürtme prensibi ile çalışan tohum ilaçlama makinesi ile yapılır. Uygun ekipman bulunmaması durumunda, tohumlar düz bir zemin üzerine yayılarak homojen bir kaplama sağlayacak şekilde uygulama yapılır. İlaçlanmış tohum evvelce yapılmış mibzer ayarını değiştirebileceğinden ekimden önce ilaçlı tohum ile mibzer ayarının tekrar yapılması tavsiye edilir. Kullandıktan sonra ilaçlama aletinin iyice temizlenmesi gerekir.

 

KALİBRASYON:

Uygulama öncesinde ilaçlama makinesinin kalibrasyonu yapılmalıdır. Uygulamalarda iyi bir kaplama sağlayacak şekilde belirli alana verilecek karışım miktarı iyi ayarlanmalıdır. Uygulamalar günün serin saatlerinde, rüzgarsız veya az rüzgarlı hava koşullarında yapılmalıdır.

 

Damla sulama sisteminin kalibrasyonu: Damla sulama sisteminin kalibrasyonu için baştan ve sondan 3 meme 10 dakika çalıştırılarak debisi ölçülür. Sapma ’u geçmemelidir. Dekara verilecek bitki koruma ürünü için gerekli su miktarı belirlenir.

 

İLAÇLAMA MAKİNESİNİN TEMİZLİĞİ:

Uygulamanın tamamlanmasından hemen sonra ilaçlama makinesinin deposunu güvenli bir şekilde boşaltınız. Depoya temiz su doldurduktan sonra karıştırıcıyı ve püskürtme sistemini çalıştırarak tüm parçaların yıkanmasını sağlayınız. Yıkama işlemini su kaynaklarının yakınında yapmayınız. Yıkama suyunu ve atıkları su kaynaklarına boşaltmayınız.

 

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANMA ŞEKLİ:

Mısır - Mısırda tohum ve kök çürüklüğü, Fide yanıklığı hastalıkları: Ekimden önce tohumlar ilaçlanır ve uygulamadan sonra kısa zamanda ekilmelidir. 100 ml bitki koruma ürünü 1 litre su ile karıştırılır. Elde edilen bu bulamaç 100 kg mısır tohumuna tatbik edilir. Bu bulamaç hazırlandıktan sonra 24 saat içinde kullanılmalıdır.

 

Pamuk - Pamukta fide kök çürüklüğü: Tohum tarlaya ekilmeden önce ilaçlanır. Uygulama zamanı ekim zamanıdır. Islatılmış pamuk tohumları önerilen doz ve miktardaki bitki koruma ürünü ile ilaçlama bidonuna veya selektöre konulur. İlaçlama bidonu yeknesak bir uygulama yapıncaya kadar 40-50 defa çevrilir. Selektörde ise uygulama tertibatının ayarlanması ile yapılır. 100 kg pamuk tohumu 2 litre su ile nemlendirilir. Sonra tavsiye edilen miktarda bitki koruma ürünü nemlendirilmiş pamuk tohumlarına karıştırılarak yeknesak bir şekilde yapışmaları sağlanır.

 

Biber (Tarla) ve Domates (Tarla) - Sebze fidelerinde çökerten ve kök çürüklüğü: Tohum ilaçlaması ekimden önce veya ekimle birlikte yapılır. Fide ilaçlaması fideler toprak yüzüne çıktıktan sonra bir veya birden fazla uygulama olabilir. Uygulamalarda süzgülü kova kullanılabilir ve m2’ye 4 litre su ile 10 ml bitki koruma ürünü atılır. Birinci uygulamadan 14 gün sonra ikinci uygulama gerçekleştirilir.

 

Biber (Sera) - Sebze fidelerinde çökerten ve kök çürüklüğü / Domates (Sera) – Toprak kökenli patojenler: Damla sulama uygulamasında bitki koruma ürünü fideler seraya şaşırtıldıktan sonra bitkilerin kök bölgesine verilir. Uygulama öncesi sade sulama ile bitkilerin kök bölgesinin ıslanması sağlanmalıdır. Bir dekar alanın sulanması için gerekli su miktarı tespit edildikten sonra gerekli bitki koruma ürünü miktarı uygulama tankına konur ve damla sulama sistemi ile uygulama yapılır. Uygulama bittikten sonra da borularda kalan bitki koruma ürününün temizlenmesi için makul bir süre su verilmelidir.

 

Muz - Muzda Fusarium kök çürüklüğü hastalığı: Fusarium kök çürüklüğü hastalığı mücadelesinde fidelerin dikimi sırasında ürün dekara 1000 ml gelecek şekilde can suyu ile birlikte verilir.

 

Tütün - Tütün fidelerinde çökerten: Fidelerin çıkışı tamamlandıktan sonra hastalık görüldüğünde yapılır. Fidelerin çıkışı tamamlandıktan sonra hastalık görüldüğünde yapılacak uygulamalar 8-10 gün aralıklarla yinelenir. Hastalık görülür görülmez yapılacak uygulamalar şaşırtma devresine kadar haftada bir uygulanır. Uygulamada

100 litre suya 250 ml bitki koruma ürünü konarak iyice karıştırılır. Bu karışım süzgülü kova kullanılarak m2’ye

3 litre karışım hesabı ile 7,5 ml bitki koruma ürünü olarak atılır.

 

Yerfıstığı - Yerfıstığında kökboğazı çürüklüğü: Tohum ilaçlamasıdır. İlacın tohum yüzeyinde tutunabilmesi için tohumlar önceden nemlendirilir. Uygulamalar yerfıstığı ilaçlamalarına uygun profesyonel ilaçlama ünitelerine sahip işletmelerde yapılabileceği gibi üretici şartlarında 100 kg yerfıstığı tohumunun plastik bir örtü üzerine serilerek 400 ml ilaç, 600 ml su ile karıştırılıp bu 1 litrelik ilaçlı suyun tohumlar üzerine bir el pülverizatörü yardımıyla yeknesak bir şekilde püskürtülmesi ile de yapılabilir. Kaplamanın yeknesak olması için ilaçlama sırasında tohum kabukları zedelenmeyecek şekilde hafifçe karıştırılmalıdır. Tohumlar kuruduktan sonra aynı gün ekilmelidir.

 

DİRENÇ İLE İLGİLİ BİLGİ:

HOCKEY XL 035 FS adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup E2:12 - A1:4 olarak sınıflandırılmış bir fungisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, direnç gelişimini geciktirmek için HOCKEY XL 035 FS’nin aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip (Grup E2:12 - A1:4 harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

 

KARIŞABİLİRLİK DURUMU:

Diğer bitki koruma ürünleri ile karıştırılması tavsiye edilmez.

HARİTAYI AÇ