bitki-koruma-urunleri ali ekber

NORDOX 75WG

NORDOX 75 WG

Suda Dağılabilen Granül (WG)

% 75 Metalik Bakır'a eşdeğer Bakır oksit

NORDOX 75 WG

    BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANILACAĞI BİTKİ VE ZARARLI ORGANİZMALAR:

Bitki Adı

Zararlı Organizma Adı

Uygulama Dozu

Son Uygulama

 ile Hasat Arasındaki Süre

Elma

Karaleke

(Venturia inaequalis)

250 g/100 L su

21 gün

Kiraz

Sert çekirdekli meyvelerde yaprak delen

(Wilsonomyces carpophylus =

Stigmina carpophila)

200 g/100 L su

-

Kayısı

Sert çekirdekli meyvelerde yaprak delen

(Wilsonomyces carpophylus =

Stigmina carpophila)

200 g/100 L su

-

Zeytin

Halkalı leke

(Spilocaea oleaginea =

Cycloconium oleaginum)

250 g/100 L su

-

Şeftali

Yaprak kıvırcıklığı

(Taphrina deformans)

125 g/100 L su

21 gün

Nar

Kahverengi leke

(Alternaria alternata)

125 g/100 L su

21 gün

Turunçgiller

Turunçgil meyvelerinde kahverengi çürüklük ve gövde zamklanması

(Phytophthora citrophthora)

125 g/100 L su

21 gün

Kahverengi leke

(Alternaria alternata f. sp. citri)                   

Bağ *

Ölükol

(Phomopsis viticola)

150 g/100 L su

21 gün

Mildiyö

(Plasmopara viticola)

125 g/100 L su

21 gün

Ceviz

Ceviz antraknozu

(Gnomonia leptostyla)

150 g/100 L su

21 gün

Fındık

Fındık bakteriyel yanıklığı

(Xanthomonas arboricola pv. corylina)

1. uygulama 200 g/100 L su

2. uygulama 200 g/100 L su

3. uygulama 125 g/100 L su

-

* Tüketim amaçlı bağ yaprağı hasadı yapılacak bağ alanlarında kullanılamaz.

 

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI:

Tavsiye dozu üzerinden hesaplanan bitki koruma ürünü önce ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır. İlaçlama makinesinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Makinenin karıştırıcısı çalışır durumdayken karışım depoya ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek depo suyla tamamlanır. Uygulama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Hazırlanan bitki koruma ürününü aynı gün içinde kullanınız.

 

KALİBRASYON:

Uygulama öncesinde ilaçlama makinesinin kalibrasyonu yapılmalıdır. Uygulamalarda iyi bir kaplama sağlayacak şekilde karışım miktarı ayarlanmalıdır. Uygulamalar günün serin saatlerinde, rüzgarsız veya az rüzgarlı hava koşullarında yapılmalıdır.

 

İLAÇLAMA MAKİNESİNİN TEMİZLİĞİ:

Uygulamanın tamamlanmasından hemen sonra ilaçlama makinesinin deposunu güvenli bir şekilde boşaltınız. Depoya temiz su doldurduktan sonra karıştırıcıyı ve püskürtme sistemini çalıştırarak tüm parçalarının yıkanmasını sağlayınız. Yıkama işlemini su kaynaklarının yakınında yapmayınız. Yıkama suyunu ve atıkları su kaynaklarına boşaltmayınız.

 

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANMA ŞEKLİ:

Elma karalekesi: Birinci uygulama çiçek gözleri kabardığında (dal sıracası bulunan yerlerde 3-5 gün önce) yapılır. İkinci uygulama pembe çiçek tomurcuğu devresinde (çiçekler kısa sapları ile ayrı ayrı görülünce) yapılır. Üçüncü uygulama çiçek taç yaprakları %70-80 dökülünce yapılır. Dördüncü ve diğer uygulamalar ise iklim koşullarının hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda 10 gün arayla yapılmalıdır.

 

Yaprak delen (Çil) (Kiraz, Kayısı): Birinci uygulama sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra yapılır. İkinci uygulama ilkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce (pembe çiçek tomurcuğu döneminde) yapılır. Kayısılarda ilave olarak, meyvelerde çanak yaprak ve erkek organ tablası meyvenin ucuna sıyrılırken üçüncü uygulama yapılmalıdır.

 

Zeytinde halkalı leke: Marmara Bölgesinde birinci uygulama sonbahar sürgünleri görülmeden hemen önce yapılır. İkinci uygulama çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce yapılır. Ege Bölgesinde birinci uygulama sonbahar sürgünleri görülmeden hemen önce yapılır. İkinci uygulama ilkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce yapılır. Üçüncü uygulama çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce yapılır. Akdeniz Bölgesinde birinci uygulama hasattan sonra yapılır. İkinci uygulama ilkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce yapılır. Üçüncü uygulama çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce yapılmalıdır. Tüm ilaçlamaların yağışların öncesinde veya hemen sonrasında yapılması gereklidir.

 

Şeftali yaprak kıvırcıklığı: Birinci uygulama sonbaharda yapraklar %80 döküldükten sonra yapılır. İkinci uygulama ilkbaharda tomurcuklar kabarmaya başlamadan önce yapılmalıdır.

 

Narda kahverengi leke hastalığı: Birinci uygulama çiçek tomurcukları belirginleşmeye başladığında yapılır. İkinci uygulama taç yapraklar döküldüğünde yapılır. Üçüncü uygulama meyveler yarı büyüklüğe gelince yapılır.

 

Turunçgil meyvelerinde kahverengi çürüklük ve gövde zamklanması:

Meyve enfeksiyonlarına karşı: Birinci uygulama sonbaharda yağışlar başlamadan veya ilk yağmurlardan hemen sonra yapılmalıdır. İkinci uygulama havalar yağışlı giderse birinci uygulamadan 15 gün sonra yapılmalıdır.

Gövde enfeksiyonlarına karşı: Enfekteli ağaçlardaki yaralar ekim, ocak ve mart aylarında odun dokusuna kadar temizlenmelidir. Gövde ve kök boğazı enfeksiyonlarında bir uygulama yapılır. Yara yerindeki kabuk temiz bir bıçak ile tamamen temizlenmeli ve özellikle ağaç tacının 1-1,5 m yüksekliğe kadar olan kısımları iyice ilaçlanmalıdır. Uygulama sayısı ve tarihleri kaydedilmelidir.

 

Turunçgilde kahverengi leke: Uygulamalara, sürgün gelişimi ve iklim özellikleri dikkate alınarak sürgünler gelişmeye başladığında yaklaşık 5-10 cm uzunlukta olduğunda ve ilk hastalık belirtileri görüldüğünde başlanır. Özellikle sürgün gelişmesi döneminde büyüyen sürgün ve yaprakların yeni oluşan kısımlarının ve genç meyvenin hastalıktan korunması amacıyla 15-20 gün aralıklarla uygulamalara devam edilir. Uygulamalara sürgün gelişmesinin durduğu, yağışların azaldığı ve sıcaklıkların arttığı ve meyvenin yaklaşık 4 cm çapa ulaştığı zaman son verilir.

 

Bağda ölükol:

Kış uygulaması: Budamadan sonra, gözler uyanmadan hemen önce yapılmalıdır.

Yaz uygulaması: Birinci uygulama sürgünler 2-3 cm olduğunda yapılır. İkinci uygulama sürgünler 8-10 cm olduğunda yapılır. Üçüncü uygulama sürgünler 25-30 cm’yi bulduğu devrede yapılmalıdır.

 

Bağda mildiyö: Birinci uygulama sürgün boyu 25-30 cm uzunlukta olunca yapılmalıdır. İkinci ve diğer uygulamalar ilk uygulamadan 10 gün sonra yapılmalıdır. Bölgenin günlük sıcaklık ve yağış ortalamaları, nispi nem, çiğ gibi meteorolojik faktörler dikkate alınarak, hastalık enfeksiyonu için uygun koşullar oluştuğunda uygulamalar yapılmalı, koşullar ortadan kalktığında uygulamalara son verilmelidir.

 

Cevizde antraknoz: Birinci uygulama tomurcukların yeni patlamaya başladığı, yaprakçıkların kedi kulağı olduğu dönemde yapılır. İkinci uygulama yapraklardaki yaprakçıkların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde yapılır. Üçüncü uygulama meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde yapılır. Dördüncü ve diğer uygulamalar yağışlı geçen yerlerde kullanılan fungisitin etki süresi dikkate alınarak ve enfeksiyon koşulları devam ettiği sürece tekrarlanır.

 

Fındıkta bakteriyel yanıklık: Birinci uygulama hasattan sonra, sonbahar yağışları başlamadan önce ağustos sonu veya eylül başında yapılır. İkinci uygulama sonbahar sonlarında yaprakların %75’inin döküldüğü dönemde yapılır. Üçüncü uygulama ilkbaharda yaprak tomurcukları patlamaya başladığı dönemde yapılır.

 

DİRENÇ İLE İLGİLİ BİLGİ:

NORDOX 75 WG adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup M:1 olarak sınıflandırılmış bir fungisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, direnç gelişimini geciktirmek için NORDOX 75 WG’nin aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip (Grup M:1 harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

 

KARIŞABİLİRLİK DURUMU:

Hiçbir bitki koruma ürünü ile karışmaz.

HARİTAYI AÇ