bitki-koruma-urunleri ali ekber

TAPSO 50WP

TAPSO 50 WP

Islanabilir Toz (WP)

% 50 Tolclofos-methyl

TAPSO 50 WP

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANILACAĞI BİTKİ VE ZARARLI ORGANİZMALAR:

Bitki Adı

Zararlı Organizma Adı

Uygulama Dozu

Son Uygulama

İle Hasat Arasındaki Süre

Buğday

 

Sürme

(Tilletia spp.)

150 g/100 kg tohuma

-

Karanfil

Çökerten ve kök çürüklüğü

(Pythium debaryanum,

Rhizoctonia solani,

Thielaviopsis basicola)

2 g/m2

-

Sebze fideleri

Çökerten ve kök çürüklüğü

(Pythium spp., Rhizoctonia spp., Fusarium spp., Alternaria spp., Sclerotinia spp., Phytophthora spp.)

1000 g/da

(Toprak ve Fide uygulaması)

 

100 g/100 L su

(Can suyu uygulaması)

7 gün

 

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI:

Tavsiye dozu üzerinden hesaplanan bitki koruma ürünü önce ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır. İlaçlama makinesinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Makinenin karıştırıcısı çalışır durumdayken karışım depoya ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek depo suyla tamamlanır. Uygulama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Hazırlanan bitki koruma ürününü aynı gün içinde kullanınız.

 

Tohum uygulaması için: Tohum uygulama işlemi döner uygulama bidonu veya tohuma püskürtme prensibi ile çalışan tohum ilaçlama makinesi ile yapılabilir. Uygun ekipman bulunmaması durumunda, tohumlar düz bir zemin üzerine yayılarak homojen bir kaplama sağlayacak şekilde uygulama yapılır. İlaçlanmış tohum evvelce yapılmış mibzer ayarını değiştirebileceğinden ekimden önce ilaçlı tohum ile mibzer ayarının tekrar yapılması tavsiye edilir. Kullandıktan sonra ilaçlama aletinin iyice temizlenmesi gerekir.

 

KALİBRASYON:

Uygulama öncesinde ilaçlama makinesinin kalibrasyonu yapılmalıdır. Uygulamalarda iyi bir kaplama sağlayacak şekilde belirli alana verilecek karışım miktarı iyi ayarlanmalıdır. Uygulamalar günün serin saatlerinde, rüzgarsız veya az rüzgarlı hava koşullarında yapılmalıdır.

 

Damla sulama sisteminin kalibrasyonu: Damla sulama sisteminin kalibrasyonu için baştan ve sondan 3 meme 10 dakika çalıştırılarak debisi ölçülür. Sapma ’u geçmemelidir. Dekara verilecek bitki koruma ürünü için gerekli su miktarı belirlenir.

 

İLAÇLAMA MAKİNESİNİN TEMİZLİĞİ:

Uygulamanın tamamlanmasından hemen sonra ilaçlama makinesinin deposunu güvenli bir şekilde boşaltınız. Depoya temiz su doldurduktan sonra karıştırıcıyı ve püskürtme sistemini çalıştırarak tüm parçaların yıkanmasını sağlayınız. Yıkama işlemini su kaynaklarının yakınında yapmayınız. Yıkama suyunu ve atıkları su kaynaklarına boşaltmayınız.

 

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANMA ŞEKLİ:

Uygulama varili (Kaskat) ile uygulama yapılacak ise, 100 kg tohum için önerilen 150 g ürün bir kap içerisinde yeteri kadar su ile iyi bir şekilde karıştırıldıktan sonra yavaş yavaş birkaç defada uygulama variline ilave edilir. Her defasında uygulama varili çevrilerek tohumların homojen olarak iyi bir şekilde kaplanması sağlanır.

 

Uygulama tertibatı olan selektörlerde ise, ön deneme yapılarak tohumun ideal bir şekilde kaplanmasını sağlayacak su miktarı bulunur. İdeal su miktarı tohumu iyice kaplayan ancak akmayan su miktarıdır. Bu husus sağlandıktan sonra gerekli miktar su ile iyice karıştırılır ve uygulama tertibatı deposuna konularak uygulama yapılır. Çimlenme kapasitesi düşük, soyulmuş veya çatlamış, ekime uygun olmayan tohumluk kullanmayınız. Tohum uygulama ekipmanları çok soğuk (0 °C altı) sıcaklıklarda problem oluşturabilir. TAPSO 50 WP 0 °C üzerindeki sıcaklıklarda uygulanmalıdır.

 

Karanfilde çökerten ve kök çürüklüğü: Uygulamaya ilk hastalık belirtileri görülür görülmez başlanmalıdır. Fideler toprağa şaşırtıldıktan 1 hafta sonra metrekareye 2 gram gelecek şekilde tek uygulama yapılır.

 

Sebze fidelerinde çökerten ve kök çürüklüğü: 14 gün arayla en fazla 2 uygulama yapılır.

Toprak uygulaması: Ekimden önce, ekimden sonra fidelerin toprak yüzüne çıkışından sonra ve fidelerin sera veya tarlaya şaşırtılmasından sonra yapılır.

Can suyu uygulaması: Fideler şaşırtıldıktan sonra uygulama can suyu şeklinde yapılır.

 

DİRENÇ İLE İLGİLİ BİLGİ:

TAPSO 50 WP adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup F3:14 olarak sınıflandırılmış bir fungisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, direnç gelişimini geciktirmek için TAPSO 50 WP‘nin aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip (Grup F3:14 harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

 

KARIŞABİLİRLİK DURUMU:

Diğer bitki koruma ürünleri ile karıştırılması önerilmez.

HARİTAYI AÇ