bitki-koruma-urunleri ali ekber

YARDA 400SC

YARDA 400 SC

200 g/L Fluopyram + 200 g/L Tebuconazole

YARDA 400 SC
BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANILACAĞI BİTKİ VE ZARARLI ORGANİZMALAR:

Bitki Adı

Zararlı Organizma Adı

Uygulama Dozu

Son Uygulama ile Hasat Arasındaki Süre

Elma

Elma karalekesi

(Venturia inaequalis)

35 ml/100 L su

14 gün

Armut

Armut karalekesi

(Venturia pirina)

35 ml/100 L su

14 gün

Armut memelipası

(Gymnosporangium fuscum)

Ayva

Ayva monilyası

(Sclerotinia linhartiana)

35 ml/100 L su

14 gün

Bağ *

Bağ küllemesi

(Erysiphe necator)

25 ml/100 L su

14 gün

Kayısı

Sert çekirdekli meyvelerde çiçek monilyası

(Monilinia laxa=Sclerotinia laxa)  

25 ml/100 L su

14 gün

Kiraz

Sert çekirdekli meyvelerde çiçek monilyası

(Monilinia laxa=Sclerotinia laxa)  

25 ml/100 L su

3 gün

Kiraz meyve monilyası

(Monilinia fructigena)

Şeftali

Şeftali küllemesi

(Sphaerotheca pannosa var. persicae)

25 ml/100 L su

3 gün

Domates

(Sera)

Patlıcangillerde külleme

(Leveillula taurica)

30 ml/100 L su

3 gün

Biber

Patlıcangillerde külleme

(Leveillula taurica)

30 ml/100 L su

3 gün

Patlıcan

Patlıcangillerde külleme

(Leveillula taurica)

30 ml/100 L su

3 gün

Hıyar

(Sera)

Kabakgillerde külleme

(Erysiphe cichoracearum,

Sphaerotheca fuliginea)

30 ml/100 L su

3 gün

Kabak

(Sera)

Kabakgillerde külleme

(Erysiphe cichoracearum,

Sphaerotheca fuliginea)

30 ml/100 L su

3 gün

Kavun, Karpuz

Kabakgillerde külleme

(Erysiphe cichoracearum,

Sphaerotheca fuliginea)

30 ml/da

3 gün

Fındık

Fındıkta külleme

(Erysiphe sp.)

25 ml/da

14 gün

* Tüketim amaçlı bağ yaprağı hasadı yapılacak bağ alanlarında kullanılamaz.

 

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI:

Tavsiye dozu üzerinden hesaplanan bitki koruma ürünü önce ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır. İlaçlama makinesinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Makinenin karıştırıcısı çalışır durumdayken hazırlanan karışım depoya ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek depo suyla tamamlanır. Uygulama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Hazırlanan karışımı aynı gün içinde kullanınız.

 

KALİBRASYON:

Uygulama öncesinde ilaçlama makinesinin kalibrasyonu yapılmalıdır. Uygulamalarda iyi bir kaplama sağlayacak şekilde belirli alana verilecek karışım miktarı iyi ayarlanmalıdır. Uygulamalar günün serin saatlerinde, rüzgarsız veya az rüzgarlı hava koşullarında yapılmalıdır.

 

İLAÇLAMA MAKİNESİNİN TEMİZLİĞİ:

Uygulamanın tamamlanmasından hemen sonra ilaçlama makinesinin deposunu güvenli bir şekilde boşaltınız. Depoya temiz su doldurduktan sonra karıştırıcıyı ve püskürtme sistemini çalıştırarak tüm parçaların yıkanmasını sağlayınız. Yıkama işlemini su kaynaklarının yakınında yapmayınız. Yıkama suyunu ve atıkları su kaynaklarına boşaltmayınız.

 

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANMA ŞEKLİ:

Elmada karaleke: Birinci uygulama çiçek gözleri kabardığında (dal sıracası bulunan yerlerde 3-5 gün önce) yapılır. İkinci uygulama pembe çiçek tomurcuğu döneminde (çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde) yapılır. Üçüncü uygulama çiçek taç yaprakları %70-80 dökülünce yapılır. Dördüncü ve diğer uygulamalar ise iklim koşullarının hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak uygulanmalıdır.

 

Armutta karaleke: Birinci uygulama çiçek gözleri kabardığında (dal sıracası bulunan yerlerde 3-5 gün önce) yapılır. İkinci uygulama beyaz rozet döneminde yapılır. Üçüncü uygulama çiçek taç yaprakları %70-80 dökülünce yapılır. Dördüncü ve diğer uygulamalar kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak uygulanmalıdır.

 

Armutta memelipas: Birinci uygulama çiçek tomurcukları patlamadan hemen önce yapılır. İkinci uygulama çiçekler beyaz rozet döneminde yapılır. Üçüncü uygulama çiçek taç yapraklarının %80-90’ı döküldüğü zaman yapılmalıdır. Genellikle 3 uygulama yeterli olmakla beraber, ilkbaharın yağışlı geçtiği iklim koşullarında, bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak yağışlar bitinceye kadar diğer uygulamalara devam edilir.

 

Ayvada monilya: Uygulamadan önce bir yıl öncesinden ağaç üzerinde asılı kalan mumya meyveler toplanmalıdır. Birinci uygulama çiçeklerin %5’i açtığında yapılır. İkinci uygulama çiçeklerin %50’si açtığında yapılır. Üçüncü uygulama tam çiçeklenme döneminde (çiçeklerin %90-100’ü açtığında) yapılmalıdır.

 

Bağda külleme: Birinci uygulama çiçekten önce sürgünler 25-30 cm olduğu dönemde yapılır. İkinci uygulama çiçeklenme öncesi çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde yapılır. Üçüncü uygulama çiçek taç yapraklarının döküldüğü ve korukların küçük saçma tanesi iriliğinde olduğu dönemde yapılır. Dördüncü ve diğer uygulamalar üçüncü uygulamadan sonra kullanılan bitki koruma ürününün etki süresine göre, tanelere ben düşme dönemine kadar yapılır.

 

Kayısı ve Kiraz sert çekirdekli meyvelerde çiçek monilyası: Birinci uygulama çiçeklenme başlangıcında (%5-10 çiçekte) yapılır. İkinci uygulama tam çiçeklenmede (%90-100 çiçekte) yapılır.

 

Kirazda meyve monilyası: Ben düşme döneminde tek bir uygulama yapılır. Uygulama ağacın her tarafını kaplayacak şekilde yapılmalıdır.

 

Şeftalide külleme: Birinci uygulama önceki yıllardaki hastalığın yoğunluğuna göre belirlenmelidir. Hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa belirtiler görülür görülmez uygulamaya başlanmalıdır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise budamadan sonra yapılacak kontrollerde, ağaçlardaki hastalıklı sürgün oranı %3’ü buluyorsa belirtiler görülmeden önce (yani önceki yıllarda hastalığın görüldüğü tarihten en az 5-8 gün önce veya sürgünler 20 cm olursa) ilk uygulama yapılmalıdır. İkinci ve diğer uygulamalar bitkinin gelişmesi ve uygulanan bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak 14 gün aralıklarla yapılır.

 

Domates (Sera), Biber ve Patlıcan patlıcangillerde külleme: Uygulamalar ilk hastalık belirtileri görüldüğünde yapılmalıdır. Hastalık ve iklim koşullarının seyrine göre 10 gün ara ile uygulama tekrarlanır. Domates (Sera) patlıcangillerde küllemeye karşı en fazla 4 uygulama yapılmalıdır.

 

Hıyar (Sera), Kabak (Sera), Kavun ve Karpuz kabakgillerde külleme: İlk hastalık belirtileri görüldüğünde uygulamaya başlanır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve bitki koruma ürününün etki süresine bağlı olarak uygulamaya devam edilir. Günlük sıcaklık ortalamasının 27 °C’nin üstünde ve orantılı nemin de %50’nin altında olduğu zamanlarda uygulamaya ara verilmelidir.

 

Fındıkta külleme: Hastalık bahçede ilk defa görülüyorsa belirtiler görülür görülmez uygulamaya başlanır. daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise meyve (çotanak) bağlama döneminde uygulamaya başlanır.  ilk hastalık belirtileri görüldüğünde yapılmalıdır. Hastalık ve iklim koşullarının seyrine göre 12-14 gün ara ile uygulama tekrarlanır.

 

DİRENÇ İLE İLGİLİ BİLGİ:

YARDA 400 SC adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup C2:7 / G1:3 olarak sınıflandırılmış bir fungisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, direnç gelişimini geciktirmek için YARDA 400 SC‘nin aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip (Grup C2:7 / G1:3 harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

 

KARIŞABİLİRLİK DURUMU:

Organik fosforlu insektisitler ile karıştırmayınız. Diğer bitki koruma ürünleri ile karıştırarak kullanılması tavsiye edilmez. 

HARİTAYI AÇ