BLOG

Nematodların Korkulu Rüyası TRIPP 900 EC

Nematodların Korkulu Rüyası TRIPP 900 EC

Bitki paraziti nematodlar dünya genelinde birçok bitki türünde zarar oluşturan önemli tarımsal organizmalar arasındadır. Biyotrofik özellikteki bu canlılar sebzeler, meyveler ve tek-çok yıllık bitkiler, süs bitkileri ve yabancı otlar da dahil olmak üzere çok geniş bir konukçu dizisine sahiptir. Bu bitkilerde neden oldukları zararlar; ekonomik, fiziksel ve verim/kalite kaybı şeklinde gerçekleşmekte olup kayıp oranı dünya genelinde önemli tarımsal ürünlerde yıllık yaklaşık yüzde 13'dür. Ekonomik değer kaybı ise yaklaşık 215.77 milyar Amerikan Doları civarındadır.

 

Bitki köklerine zarar veren ve suyu engelleyerek bitkinin fiziksel yapısında da bozulmalara neden olan Nematodlarla mücadele, büyük bir önem taşımaktadır. Genel anlamda toprakta, suda ve çürümekte olan organik maddelerde yaşayan Nematodlar, bitkilerin çeşitli kısımlarından beslenerek büyürler. Kendi içlerinde birçok farklı çeşide ayrılan Nematodlar; iç parazit, yarı iç parazit ve dış parazit olarak 3 ana gruba dağılmaktadırlar. Özellikle patates yetiştiriciliğinde; en çok rastlanan zararlılar arasında yer alan iç parazit nematodları ise, dünyanın farklı yerlerinde çokça görüldüğü gibi Türkiye’de de zaman zaman ortaya çıkmaktadırlar. Patates bitkisinin ölümüne bile neden olabilen nematodlara karşı mücadele zararlının bulaşmaması üzerine kuruludur. Çünkü bulaştıktan sonra herhangi bir sonuç almak mümkün olmamaktadır. Nematodların tek konukçusu patates olamamakla beraber; domates ve patlıcan gibi solanaceae bitki familyasına ait ürünlerde de sıklıkla rastlanabilir.

 

Patatesin en önemli zararlıları arasında yer alan kist nematodları ile mücadelede en kilit nokta, zararlının erken tespit edilmesinden geçmekte. Özetle, erken tespit, en az zarar değerlendirmesinde bulunmak yanlış olmaz. Patates tarlasında nematoda rastlanıldığında etkili bir sonuç alabilmek için tüm mücadele yöntemlerinin entegre bir şekilde uygulanması gerekmektedir. 

 

Geleceğin en etkili zararlıları arasında yer alan nematodların erken tespit edilmesi hem patates bitkisi için hem de diğer tarım alanları için oldukça büyük bir önem taşımakla birlikte; gereken önlemlerin alınması, ekonomik zararı en aza indirmek için oldukça gereklidir. Müdahale edilmemesi durumunda, yayılım daha büyük alanlara doğru gerçekleşir ve bunun doğuracağı sonuçlar üreticilerin altından kalkabileceği boyutları aşar. Bu kaybın önüne geçmek için de nematodlarla mücadelenin ciddiye alınması ve gerekli tüm önlemlerin hızla alınması büyük bir önem taşımaktadır.

 

Etkili bir sonuç alabilmek için tüm mücadele yöntemlerinin entegre bir şekilde uygulanması gereken nematodlara karşı; kimyasal mücadelenin yanı sıra çok sayıda mikroorganizma (bakteriler ve funguslar) ve bitkisel kökenli ekstraktlar kullanılmaktadır.  Yağmur, rüzgâr, bulaşık bitki atıkları, canlıların ayaklarına yapışan toprak parçaları ve toprak işleme aletleri gibi cisimler üzerinden kolayca bulaşabilen kök-ur nematodlarına karşı mücadelede Doğal Kimya’nın geliştirmiş olduğu TRIPP 900 EC büyük bir rol üstlenmekte ve nematodların korkulu rüyası haline gelmektedir.

 

TRIPP 900 EC adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup 1B olarak sınıflandırılmış bir nematisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, direnç gelişimini geciktirmek için TRIPP 900 EC’nin aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmamanız büyük bir önem taşımaktadır. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip (Grup 1B harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

 

Detaylı bilgi için TRIPP 900 EC sayfamızı inceleyebilir ya da daha geniş teknik bilgi, kullanım zamanı ve dozlarıyla ilgili olarak teknik elemanlarımıza danışabilirsiniz. Doğal Kimya olarak katılacağımız; 23-25 Ağustos 2023 tarihlerinde Avanos/Nevşehir'de düzenlenecek, Türkiye'nin patates odaklı tek ve en kapsamlı fuarı olan Patates Günleri’nde siz değerli katılımcıları standımıza bekleriz.

10/08//2023
HARİTAYI AÇ