BLOG

Tarihin En Sıcak Yılını Yaşıyoruz

Tarihin En Sıcak Yılını Yaşıyoruz

3 Temmuz Pazartesi günü küresel ortalama sıcaklık 17.01 derece olarak ölçüldü. Ölçülen bu derece ile birlikte, dünyanın günümüze kadar deneyimlediği en sıcak gün olduğu ortaya çıkmış oldu. Tekrar edelim; bu, tarihte insanın yaşadığı en sıcak gündü..

 

Climate Change Institute (İklim Değişikliği Enstitüsü) ve Maine Üniversitesi tarafından yayınlanan grafiklere göre ise; dünya geneli ortalama sıcaklığının, en son 2016 yılının ağustos ayında 16.9 dereceyi bulduğu gösterilmekte.

 

Bu yıl ölçülen erken sıcaklıkların; ortalamaya bakıldığında, 2016’da yaşanan yüksek sıcaklığı yarım dereceyle geçeceği öngörülüyor. Bu olayın yaşanmasının nedeni küresel Iklim Değişikliği. Bilim insanlarına göre ise; bu durum yerini, Ağustos ayı için daha da olumsuz bir tabloya bırakacak gibi. Çünkü sıcaklıkları normalin üstüne çıkaran El Nino etkisi henüz daha başlamadı.

 

Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz’a göre, “Bu ağustos ayında sıcaklığın Türkiye’nin bazı bölgelerinde 50 derecenin üstüne çıkması öngörülüyor. Şırnak’ın Cizre ilçesi önceki yıllarda zaten 49.1’i görmüştü, bu sebeple bu yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi 50 dereceyi çok rahat geçebilir” diyor.

 

İklim Bilimci Prof. Dr. Türkeş’e göre ise; öncelikli olarak normalin üzerinde yağış alması beklenen alanlara kıyasla daha geniş bir ekili alanın yağış eksikliğinden etkilenmesi dikkate alındığında, öncelikle kurak hava koşullarına odaklanılması gerekiyor. “Su kıtlığı hem ekilişleri hem de rekolteyi azaltabileceği ve nihai üretim üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceği için, tüm ürün döngüsünün ortalamadan daha kurak hava koşullarından etkilendiği ülkeler özellikle endişe kaynağı” diye ekliyor.

 

Dünya Gıda Örgütü’nün raporları incelendiğinde ise Türkiye’nin; Afganistan, Arjantin, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Suriye, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’la birlikte, El Niño’nun aşırı yağış riski yoluyla etkileyebileceği ülkeler arasında olduğu gözükmekte.

 

Toplum olarak sorumluluk bilincimizin; özellikle çevremiz ve iklim krizine karşı atılacak adımlarda, ön plana koymamız gereken bir alışkanlık haline gelmesi zaruridir. Daha sağlıklı bir gelecek ve yaşanabilir yarınlar için elimizi taşın altına koymamız gerekiyor.

 

Doğal Kimya Ailesi olarak; sürdürülebilir yarınlara olan inancımız ve sahip olduğumuz yeşil bir gelecek bilinciyle üretmeye devam ediyoruz. Dünya bizim evimiz misyonuyla çıktığımız yolda, tarımda sürdürülebilir ve kaliteli çözümler sunmak için tutkuyla çalışıyoruz. Karbon salınımına karşı yükselen biyolojik tarım atılımlarına istinaden ürün çeşitliliğimizi sürekli genişletiyoruz. Sürdürülebilir tarıma uygun formülasyonlar, organik ve organomineral gübreler ve biyolojik kaynaklı yeni bitki koruma ürünleri ile var olan geniş portföyümüzü sizler için daha güçlü hale getiriyoruz.

 

Örneğin şiddetli güneş ışınlarını yoğunluğunun fazla olduğu ve farklı ışık dalga boylarının sıklıkla görüldüğü durumlarda meyvelerin zarara uğraması muhtemeldir. Yüksek sıcaklıkların neden olduğu birçok (açık tarla) sebze ile meyve türünde güneş yanıklığını önlemek verim ve kalite açısından önem arz etmektedir. Özel koruyucu ürünlerimizden sadece bir tanesi olan Güneş Stop; normalin üstünde seyredecek olan mevsim sıcaklıklarında, yansıtıcı bir bariyer görevi gören koruyucu film tabakası oluşturarak bitkilerinizi, güneş ışığının (UV ve IR ışınları) zararlı etkilerinden korumaktadır. UV ve IR'yi yansıtırken, yaprak stomalarını tıkamaz ve fotosentez ışığının girmesine izin verir.

 

Güneş Stop güneşin verdiği zararın azalmasına yardımcı olmaktadır. Aşırı sıcak geçen bu günlerde bitkilerin daha serin kalmasına yardımcı olarak mevcut suyun daha verimli kullanılmasına ve fotosentezin daha uzun süre devam etmesine olanak tanır. Güneş yanıklarını engeller ve oluşmakta olan meyve gözlerini korur. Bu yüzden olağanın dışında seyreden bu süreçte bitkileri aktif biçimde korumak ve maksimum verim için Güneş Stop ürününün kullanılması zaruri bir ihtiyaç olacaktır.

 

https://dogaltrm.com/ozel-urunler/gunes-stop 

 

Değişen iklim koşullarına karşı; çevre standartlarına uygun biçimde geliştirilen ürünlerimizi çiftçilerimizle buluşturmakta, yeşil yarınlarda pay sahibi olacak olmanın gururunu taşımaktayız.

 

14/07//2023
HARİTAYI AÇ